Bewust Veilig-dag

Samen bewust van veiligheid

Of je nu uitvoerder, schilder, glaszetter, spuiter/straler, onderhoudsmedewerker, elektro- of verwarmingsmonteur, timmerman, machinist, vlechtwerker of opdrachtgever bent, samenwerken in een project of op een bouwplaats brengt nu eenmaal risico’s met zich mee. Het beperken van die risico’s begint bij bewustwording en dus bij aandacht besteden aan veilig en gezond werken. Want praatjes vullen misschien geen gaatjes, maar kunnen ze wel voorkomen.

Veiligheid maak je samen.

Iedereen aan het einde van de werkdag weer gezond en veilig thuis en aan het eind van zijn loopbaan gezond en fit met pensioen. Dat is een gezamenlijk belang van alle partijen in de bouw- installatie- en onderhoudsbranche. En daarom organiseren Koninklijke Bouwend Nederland, Techniek Nederland, OnderhoudNL en Aannemersfederatie Nederland sinds 2015 samen de Bewust Veilig-dag. Een dag om eens extra stil te staan bij veiligheid. Op die dag staan honderden bedrijven in de bouw, infra, techniek en onderhoudssector extra stil bij veiligheid op de bouwplaats. Ieder bedrijf kan hier op zijn eigen manier invulling aan geven, de thema’s kiezen die het meest voor hen van belang zijn en activiteiten organiseren.

Brede aandacht voor veiligheid

Tijdens de eerste editie besteedden 125 bedrijven op meer dan 2.000 verschillende werklocaties op hun eigen manier aandacht aan veiligheid. In 2019 is het aantal deelnemende organisaties gestegen naar 400. Na het aflasten van de dag in 2020 wegens corona, ging Bewust Veilig-dag in 2021 digitaal. Tijdens deze Bewust Veilig-dag konden medewerkers een online escape room spelen, waarin je allerlei veiligheidsissues moest oplossen om te kunnen 'ontsnappen'. De escaperoom is door ruim 800 mensen gespeeld.

De digitale Bewust Veilig-krant in zes talen bevatte allerlei quizjes en weetjes over veiligheid rondom vier thema's. Werken op hoogte, werken langs de weg, werken met gevaarlijke stoffen en werken met elektriciteit. De krant is meer dan 1.100 keer gedownload. Speciaal voor de Bewust Veilig-dag zijn er hein en guus posters en digitale ansichtkaarten ontwikkeld om naar collega’s te sturen. Ook was er een veilig-quiz, en de Toolbox Bewust Veilig, Iedere Dag met een aantal ‘serieuze spellen’. Elk van deze spellen richt zich op het bespreekbaar maken van veiligheid met alle collega’s in het bedrijf, maar vooral met de vaklieden die de dagelijkse praktijk op een bouwplaats het best kennen. Er zijn enkele honderden spellen uitgegeven.

Elke dag bewust veilig

Veiligheid is een breed onderwerp. Zo breed, dat het verliezen van overzicht op de loer ligt. Het kan helpen om te focussen op specifieke zaken. Wissel regelmatig van veiligheidsthema (bijvoorbeeld machineveiligheid, aanrijdgevaar, vallende mensen en vallende voorwerpen). Bedenk een manier waarop je deze risico's aan de orde wilt laten komen, niet alleen op de Bewust Veilig-dag, maar het hele jaar door. Via een toolboxmeeting, een demonstratie van een leverancier, de verkiezing van de veiligheidsheld van de week of organiseer een wedstrijdje waarbij medewerkers een hamer van hoogte op een watermeloen moeten laten vallen. En doe zeker mee aan Bewust Veilig-dag: https://bewustveilig.com

© Koninklijke Bouwend Nederland