Veilig werken leren op het mbo

jurgen-van-de-ven-bart-van-de-loo

Veilig werken standaard maken bij instromende jongeren

Jurgen van de Ven en Bart van de Loo, beiden lid van de Taskforce Veiligheid & Arbeidsomstandigheden, willen dat veilig werken bij de instromende jongeren de standaard is. Daarom zetten zij de mbo-module ‘Veiligheid in de bouw’ op.

Beginnen bij de bron

Beiden hebben met de gevolgen van onveilig werken te maken gehad. Van de Ven: “Ik heb situaties meegemaakt waarbij we bij iemand thuis moesten gaan vertellen dat er iets voorgevallen was op de bouwplaats.” Inmiddels is de veiligheid op de bouwplaats wel verbeterd. Van de Loo: ”Persoonlijke beschermingsmiddelen, betere gereedschappen, aangescherpte procedures: de veiligheid heeft veel aandacht gekregen.” De mannen willen nu dat iedereen bewust omgaat met de veiligheid die ze aangereikt krijgen. Dat begint wat hen betreft bij de bron: de instromende jongeren.

Onderwijsmodule

Met de Taskforce, Concreet Onderwijs- producten, Bouwmensen en Aboma is daarom een onderwijsmodule ‘Veiligheid in de bouw’ voor het mbo opgezet. De module bestaat uit drie onderdelen: een persoonlijkheidstest, opdrachten en achtergrondinformatie in de online leeromgeving en een app met praktijkopdrachten. In de test worden het veiligheidsbewustzijn en -motivatie en persoonlijke kenmerken als voorzichtigheid, concentratie en stressbestendigheid vastgesteld. In een online leeromgeving worden vervolgens opdrachten en achtergrondinformatie aangeboden. Er is geen toetsmoment of herhaling van wet- en regelgeving. De module is een aanzet tot verbetering van eigen gedrag in relatie tot veiligheid en omgeving. Vervolgens krijgt de leerling maandelijks pushberichten met praktijkopdrachten via de app, die ook op de bouwplaats uitgevoerd moeten worden. Zo leert hij/zij over hulpmiddelen, regels en risicovolle situaties.

De module ‘Veiligheid in de bouw’ prikkelt met opdrachten die de eigen ervaring van studenten aanspreken het veiligheidsbewustzijn van studenten. Daardoor begrijpen studenten welke risico’s er zijn en waarom veiligheid nooit vanzelfsprekend is.

Gratis

De module ‘Veiligheid in de bouw’ is zelfstandig te gebruiken door zowel opleidingsbedrijven als scholen. De module is verkrijgbaar via webshop.concreetonderwijsproducten.nl. In het schooljaar 21/’22 en ‘22/’23 zelfs gratis, je betaalt alleen de verzendkosten. Deze regeling is een initiatief van de cao partijen om (aankomende) studenten te enthousiasmeren voor een baan in de bouw of infra

Webshop.concreetonderwijsproducten.nl

© Koninklijke Bouwend Nederland