Gebarentaal voor een veilige bouwplaats

Zo simpel. Zo veilig.

Iedereen die op een bouwplaats komt moet Bouwspraak beheersen. Bouwspraak is een universele gebarentaal voor werknemers op de bouwplaats. Handig, want door herrie, gehoorbescherming en/of taalverschillen kunnen bouwplaatsmedewerkers elkaar vaak niet verstaan. En dat vergroot de kans op ongelukken. De verschillende (hand)gebaren worden op de website bouwspraak.nl getoond en toegelicht.

Betere communicatie, betere veiligheid

Veel ongevallen zijn te voorkomen door betere communicatie. Door Bouwspraak kunnen bouwvakkers met eenvoudige en herkenbare gebaren communiceren met collega's. Denk bijvoorbeeld aan gebaren voor: Help, Stop, Naar beneden en Naar voren. Alle gebaren staan op de website bouwspraak.nl, die in de talen Bulgaars, Duits, Engels, Hongaars, Nederlands, Pools, Roemeens en Turks beschikbaar is.

Waarschuwingssignalen en actiegebaren

Bouwspraak wordt gebruikt om te voorkomen dat werknemers in gevaarlijke situaties terecht komen die op korte en op de lange termijn (gezondheids)schade opleveren. Bouwspraak wordt ook gebruikt om werknemers die in een gevaarlijke situatie verkeren meteen te waarschuwen. Bouwspraak kent drie soorten gebaren. Waarschuwingsgebaren worden hoofdzakelijk gebruikt om te waarschuwen voor gevaarlijke situaties waarin de ontvanger terecht kan komen. Actiegebaren worden gebruikt bij situaties waarin de ontvanger direct moet reageren of iets moet doen. Gebaren voor persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) worden gebruikt in situaties rondom PBM’s.

bouwspraak-bijspijkerspel

Bijspijkerspel van Bouwspraak

Het Bouwspraak Bijspijkerspel is een spel waarbij de speler in een zo snel mogelijke tijd, zo veel mogelijk antwoorden goed moet beantwoorden. De snelste met de meeste vragen goed, wint. De speler ziet een bord of een animatie waarin een gebaar wordt voorgedaan, waarna de speler kan kiezen uit drie antwoorden.

Speel hier het Bijspijkerspel

Hé, hé, hé

Bouwspraak kent seingevers en ontvangers. Een seingever maakt gebaren en de ontvanger reageert op de gebaren. De seingever begint altijd met het attentiegebaar en het roepen van hé, hé, hé. Bij het zien van het attentiegebaar en/of het horen van hé, hé, hé stoppen alle werknemers met hun werk en proberen visueel contact met de seiner te leggen. Seingevers van andere gebaarsystemen, zoals hef- en hijsgebaren, geven dan een “stop” gebaar naar hun ontvanger.

schermafbeelding-2021-09-22-om-124756

Vrolijke video's

Bouwspraak – geïntroduceerd in 2019 – is ontwikkeld door FNV Bouwen & Wonen, CNV Vakmensen, Bouwend Nederland, Aannemersfederatie Nederland, Vereniging van Waterbouwers en NVB. De sectorpartijen slaan de handen ineen voor een veilige sector. Volandis maakte in 2021 twaalf korte, komische video’s à la Sluipschutters om de gebarentaal beter in het vizier te krijgen. Daarin staat als bouwvakker de acteur Leo Alkemade centraal. Hij doet zijn best om Bouwspraak te leren, met wisselend succes en soms grote gevolgen.

Meer informatie en downloads

 

© Koninklijke Bouwend Nederland