Gebarentaal voor een veilige bouwplaats

Zo simpel. Zo veilig.

Iedereen die op een bouwplaats komt moet Bouwspraak beheersen. Bouwspraak is een universele gebarentaal voor werknemers op de bouwplaats. Handig, want door herrie, gehoorbescherming en/of taalverschillen kunnen bouwplaatsmedewerkers elkaar vaak niet verstaan. En dat vergroot de kans op ongelukken. De verschillende (hand)gebaren worden op de website bouwspraak.nl getoond en toegelicht.

Waarschuwingssignalen en actiegebaren

Bouwspraak wordt gebruikt om te voorkomen dat werknemers in gevaarlijke situaties terecht komen die op korte en op de lange termijn (gezondheids)schade opleveren. Bouwspraak wordt ook gebruikt om werknemers die in een gevaarlijke situatie verkeren meteen te waarschuwen. Bouwspraak kent drie soorten gebaren. Waarschuwingsgebaren worden hoofdzakelijk gebruikt om te waarschuwen voor gevaarlijke situaties waarin de ontvanger terecht kan komen. Actiegebaren worden gebruikt bij situaties waarin de ontvanger direct moet reageren of iets moet doen. Gebaren voor persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) worden gebruikt in situaties rondom PBM’s.

Hé, hé, hé

Bouwspraak kent seingevers en ontvangers. Een seingever maakt gebaren en de ontvanger reageert op de gebaren. De seingever begint altijd met het attentiegebaar en het roepen van hé, hé, hé. Bij het zien van het attentiegebaar en/of het horen van hé, hé, hé stoppen alle werknemers met hun werk en proberen visueel contact met de seiner te leggen. Seingevers van andere gebaarsystemen, zoals hef- en hijsgebaren, geven dan een “stop” gebaar naar hun ontvanger.

© Koninklijke Bouwend Nederland