VR Toolbox

De VR Toolbox is een trainingssimulatie voor op de Oculus Quest 2 VR bril, waarmee gebruikers op een virtuele bouwplaats kunnen leren veiligheidsrisico’s te herkennen en kennis kunnen opdoen over (specifieke aspecten van) veiligheid in de bouw. De eerste lesmodule richt zich op het leren herkennen van risico’s en onveilige situaties bij het werken op hoogte. Als gebruiker loop je over een virtuele bouwplaats en moet je proberen veiligheidsrisico’s bij het werken op hoogte te herkennen én aangeven hoe te handelen in deze onveilige situatie. Ook jij kunt ermee aan de slag! Lees en kijk hieronder hoe.

Waarom trainen met virtual reality?

Met VR worden werknemers beter, sneller en op kostenefficiënte wijze getraind. Op de virtuele bouwplaats worden de deelnemers uitgedaagd zoveel mogelijk onveilige situaties te herkennen, het gevaar van die specifieke situatie te classificeren (rood, oranje, groen) én moeten zij aangeven hoe te vervolgens handelen. Een realistische 3D-omgeving biedt werknemers de mogelijkheid om op een veilige manier gevaarlijke situaties te ervaren. Ook zijn VR-trainingen gewoonlijk goedkoper dan praktijktrainingen in oefencentra of op locatie en zijn ze meer waarheidsgetrouw dan bijvoorbeeld e-learning oefeningen, die met name voor kennisoverdracht kunnen worden ingezet. Het oefenen in een virtuele omgeving betrekt de deelnemer bij het scenario en houdt zijn/haar aandacht en interesse over een langere periode vast. Deze betrokkenheid is een belangrijke factor voor het leereffect van trainingen.

Levensechte ervaring

Alle veiligheidsrisico’s van het werken op hoogte komen uit de dagelijkse praktijk en zijn herkenbaar voor iedereen die op hoogte werkt. De deelnemer moet reageren op iedere situatie. Risico’s herkennen, de risico’s classificeren én aangeven wat te doen in die onveilige situatie. Aan het einde van de module krijgt de deelnemer te zien welke gevaren hij/zij heeft herkend en welke niet, wat hij goed heeft gedaan en wat niet. Zo leren werknemers waar de gevaren zitten en hoe ze hun werkomgeving veilig kunnen maken.

Hoe kan ik aan de slag?

Nieuwsgierig geworden en ook aan de slag? Als lid van Bouwend Nederland kun je de lesmodule ‘Veilig werken op hoogte’ kosteloos bestellen via het bestelformulier op deze website.

Voordat je aan de slag kunt, heb je een Oculus Quest 2 VR-bril nodig én een Facebook-account. De Oculus Quest 2 VR-bril is niet inbegrepen. Deze schaf je los van de lesmodule aan. De Oculus Quest 2 VR-bril is verkrijgbaar vanaf € 349,- bij onder meer Coolblue.

Voor de VR Toolbox maken we gebruik van het Oculus-platform, één van de meest gebruikte platforms voor virtual reality. Toegang tot dit platform krijg je met een Facebook-account. Heb je dit nog niet? Een account kun je gemakkelijk én kosteloos aanmaken op deze Facebook-pagina. Hierna vul je het bestelformulier op deze site in.

Bestel via dit formulier de lesmodule over veilig werken op hoogte

© Koninklijke Bouwend Nederland