Vouchers Veiligheid aan de voorkant

Veiligheid op de bouwplaats begint bij een veilig ontwerp. Als in een vroeg stadium nagedacht wordt over de veiligheid, kunnen risico's tijdens de uitvoering en eventueel kostbare maatregelen worden voorkomen. Bouwend Nederland stimuleerde dat door in 2019 en 2020 vouchers voor een gratis ontwerptoets ter beschikking te stellen: de vouchers Veiligheid aan de Voorkant.

Ontwerptoets door Aboma voor bouwteams

Lidbedrijven die in een bouwteam met hun opdrachtgever en ontwerpende partij samenwerkten, kregen via de voucher een ontwerptoets door een veiligheidsadviseur van Aboma. De vouchers waren alleen bedoeld voor projecten die in een bouwteam werden uitgevoerd. De opdrachtgever moest betrokken zijn bij ontwerpkeuzes. Ook moest er al een voorlopig ontwerp (VO) zijn, maar nog een definitief ontwerp (DO) worden vastgesteld. De adviseur bestudeerde het ontwerp en voerde een bespreking met de bouwteamleden. Daarna deed hij aanbevelingen over de veilige uitvoerbaarheid van het ontwerp, de omgevingsveiligheid en veiligheid tijdens het gebruik.

kreeft-voucher

Veel enthousiasme

Diverse bedrijven maakten gebruik van deze actie. Zoals het bouwteamproject Herinrichting De Zuid en Walvisstraat te Dronten, met onder andere Roelofsgroep. Bouwbedrijf Kreeft uit Ede zette een voucher in bij de verbouwing van een rijksmonument tot onder andere een basisschool.

De voucheractie is inmiddels afgelopen, maar zelf een veiligheidskundige van Aboma inschakelen kan natuurlijk nog steeds. Opdrachtgevers kunnen bellen of mailen voor een vrijblijvende offerte.

Lees het artikel over dit onderwerp van Cobouw

© Koninklijke Bouwend Nederland