VR Toolbox

Een game om van te leren

Sommige mensen leren veel beter als ze iets zien en ervaren. De VR Toolbox laat mensen via een VR bril onveilige situaties beleven op een virtuele bouwplaats. Ook het vallen voelt levensecht en dat maakt van de VR Toolbox een impactvolle manier om te leren over veilig werken op hoogte.

Virtual Reality bril

VR Toolbox is een applicatie voor op de VR bril Oculus Quest 2 waarmee gebruikers in een 3D omgeving kennis opdoen over specifieke aspecten van de bouw. De eerste lesmodule richt zich op het leren herkennen van risico’s en onveilige situaties bij werken op hoogte. De lesmodule bestaat uit een virtuele bouwplaats waarin verschillende veiligheidsrisico’s bij het werken op hoogte zijn verwerkt. De gebruiker loopt over een virtuele bouwplaats en moet proberen deze risico’s te herkennen én aangeven hoe te handelen in deze onveilige situatie.

“Doe je iets fout, dan heb je echt het gevoel dat je valt. Dat hakt erin!” – tester

Levensechte ervaring

Alle veiligheidsrisico’s van het werken op hoogte komen uit de dagelijkse praktijk en zijn herkenbaar voor iedereen die op hoogte werkt. De speler moet reageren op iedere situatie. Risico’s herkennen én zeggen wat te doen in die onveilige situatie. En ook laten zien waar de juiste veiligheidsmaatregelen wél zijn toegepast. Aan het einde van de module krijgt de gebruiker te zien welke gevaren hij heeft herkend en welke niet, wat hij goed heeft gedaan en wat niet. Zo leren werknemers waar de gevaren zitten en hoe ze hun werkomgeving veilig kunnen maken.

“De lesmodule is net een game. Daardoor is het leuk om te doen. En doordat de VR techniek levensecht voelt, komt de boodschap écht binnen.” – Ontwikkelaar Averell van den Bos

Drie talen

De lesmodule wordt in drie verschillende talen aangeboden, zodat hij beter inzetbaar is. De applicatie is gratis voor leden van Bouwend Nederland. Er is wel een VR bril voor nodig. Deze Oculus Quest 2 kost circa 350 euro inclusief BTW. Afnemers krijgen er een gratis videotraining bij. Meer informatie via Vincent Zijlstra, Adviseur Onderwijs & Arbeidsmarkt bij Bouwend Nederland. 

© Koninklijke Bouwend Nederland