Laat veiligheid niet vallen

Bij meer dan de helft van de ongevallen in de bouw is de oorzaak het vallen van hoogte. Van een dak of platform, van een ladder of trapje of van een steiger. Honderden bouwvakkers lopen jaarlijks letsel op en tussen de 5 en 10 collega’s overlijden zelfs aan een val. En dan hebben we het nog niet eens over het gevaar van vallende voorwerpen en steigeronderdelen. Met veilig werken op hoogte is dus veel te winnen.

Werkgevers en werknemers

Veilig werken op hoogte vraagt inspanning van werkgevers én werknemers. De werkgever moet bijvoorbeeld zorgen dat de materialen en het materieel in orde zijn, dat er geen gaten zitten in vloeren en dat er rondom dubbele leuningen en kantplanken zijn. Maar de werknemer moet die kantplanken dan wél laten zitten en zorgen voor een opgeruimde werkplek.

Wist je dat de meeste valongelukken gebeuren van minder dan 2,5 meter? En dat alle gevolgen van een val, ook van minder dan 2,5 meter, de werkgever verweten worden? En dat daar hoge boetes op staan?

Vallen van ladders

Vallen van hoogte is meestal vallen van een ladder, trapje of opstapje. Belangrijke oorzaken van het vallen van een ladder zijn het verliezen van de balans of het ontbreken van voldoende maatregelen. Zo is de ladder in veel gevallen niet goed beveiligd tegen wegschuiven danwel inklappen of niet goed neergezet. Vaak wordt er gewerkt op een ladder terwijl dit niet de bedoeling is en wordt die ook nog eens niet veilig gebruikt, stelt de Inspectie SZW.

Vallen van dak of platform

Mensen die van een dak, vloer of platform vallen, lopen in veel gevallen ernstig letsel op. Vaak verloor het slachtoffer de balans bij het uitvoeren van een activiteit, gleed uit of struikelde. Ook ontbrak regelmatig de randbeveiliging. Vallen van 2,5 meter of hoger leidde in een kwart van de bijna 100 ongevallen tot blijvend letsel bij het slachtoffer.

Bedrijven kunnen en moeten meer doen

Uit een analyse van de arbeidsongevallen in 2020 door de Inspectie SZW blijkt dat bedrijven diverse maatregelen hadden kunnen nemen om het risico op een ongeval te beperken. Van RI&E tot inrichting van de arbeidsplaats en het gebruik van vangnetten of veiligheidsgordels.

Hulpmiddelen voor veilig werken op hoogte

 

 

Hoewel hij bekend staat om zijn voorzichtigheid, viel voeger Mario Stoutjesdijk van zes meter hoog van zijn steiger af. (Bouwmaat) 

Traumaheli na val van dak in Biezenmortel.  (Oisterwijk Nieuws)

Op een bouwplaats in de Amersfoortse wijk Vathorst is donderdag een bouwvakker overleden na een val van een steiger. (Cobouw)

Bouwvakker gewond door val bij werkzaamheden in Eindhoven: ‘Hij had veel pijn’ (Eindhovens Dagblad)

In een woning aan de Speelhuislaan in Breda is vrijdagochtend een bouwvakker ten val gekomen tijdens werkzaamheden. Hij is met onbekend letsel per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. (Breda Vandaag)

Bouwvakker zwaargewond na val van dak in Rijsbergen. (Zundertse Bode)

In Eindhoven is maandagmorgen een bouwvakker zwaargewond geraakt door een val van een balkon. (Telegraaf)

Bouwvakker ernstig gewond door val van betonblok op bouwplaats in Doesburg. (de Gelderlander)

Op dinsdagmiddag 17 februari 2020 is een bouwvakker van 22 jaar bij werkzaamheden aan de Keizersgracht in Amsterdam van een steiger gevallen. Hij viel van 17 meter hoogte en heeft deze val niet overleefd. (Parool)

© Koninklijke Bouwend Nederland