Aan de slag met personeel

Bouwen doe je niet op papier en een veilige werkomgeving scheppen ook niet. Het alleen maar uitdragen van een boodschap of het geven van orders is niet genoeg om te zorgen dat iedereen elke dag weer gezond naar huis gaat. Een werkgever moet actief aan de slag met nieuw en huidig personeel.

Geef geen vis, maar een hengel

Aan de slag gaan met je personeel is geen eenzijdig verhaal: samen werken aan veiligheid, dat heeft het meeste effect. Zoals het scheppen van een gezonde veiligheidscultuur. Maar ook ruimte bieden om gevaarlijke situaties te kunnen melden en leidinggevenden trainen om effectieve maatregelen voor veiligheid te kunnen initiëren. Geef werknemers de mogelijkheid om, voordat ze met een taak beginnen, een eenvoudige veiligheidscheck (last minute risicoanalyse, LMRA) uit te voeren. Als blijkt dat de arbeidsomstandigheden onvoldoende veilig zijn, mogen zij weigeren het werk uit te voeren. Veiligheidsthema’s dienen te worden ondersteund met training, informatie en makkelijk toegankelijke procedures.

Afwisseling voor meer bewustzijn

Door publiciteit, het regelmatig wisselen van thema, meetbare doelen en creativiteit blijft het onderwerp aantrekkelijk en opvallend. Zo is gamification een steeds meer gebruikte manier om aan de slag te gaan met een onderwerp als veiligheid. Gamification is het toepassen van game design-principes in een andere context. De aansprekende techniek wordt veel ingezet om (jonge) mensen te motiveren en om gedrag te veranderen. Ook de Bouwend Nederland Veilig-quiz en de Toolbox Bewust Veilig, Iedere Dag zijn een mooi voorbeeld van de manier waarop serious gaming kan bijdragen aan veilig gedrag. Het RIVM ontwikkelde met veiligheidskundigen het Resilience-spel: een serious game om veilig gedrag in onvoorziene situaties met veel tijdsdruk te trainen. 

 

Kortom, veiligheid is samen werken. Dat hoeft niet saai te zijn en het hoeft zeker niet alleen. Maak bijvoorbeeld gebruik van deze hulpmiddelen:

  • Bewust veilig met hein en guus
  • Toolbox Bewust Veilig, Iedere Dag
  • BNL Veilig-quiz
  • Mbo-module
  • Bouwspraak
© Koninklijke Bouwend Nederland