Naslagwerken

Arbeidsomstandigheden en animaties: het Arboportaal

Op het Arboportaal van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vind je campagnes en programma's over gezond en veilig werken, wetten en regels over arbeidsomstandigheden, een overzicht van goed getoetste Arbocatalogi, publicaties en handige instrumenten en hulpmiddelen. Niet (allemaal) specifiek voor de bouw, maar zeker interessant. 

Het Arboportaal is hier te vinden.

Alles gebundeld: Abomafoon

Wel specifiek voor de bouw is de Abomafoon. Daarin bundelt Aboma de vele wetten en belangrijkste publicaties over veiligheid, kwaliteit en milieu. De wet- en regelgeving op het gebied van Arbozaken wordt gestructureerd en in begrijpelijke taal weergegeven. 

Ga naar de Abomafoon.

Praktisch overzicht en oplossingen: Arbocatalogus

Hoe er precies aan de voorschriften uit de Arbowet, -besluit en -regeling wordt voldaan, dat mogen werkgevers en werknemers zelf bepalen. Dit wordt op bedrijfssectorniveau vastgelegd in een Arbocatalogus. Voor de bouw en infra is dat de Arbocatalogus Bouw en Infra van Bouwend Nederland, Aannemersfederatie Nederland, FNV Bouwen & Wonen en CNV Vakmensen. Voor ieder risico, beroep of taak is een overzicht van gevaren en mogelijke maatregelen te downloaden, inclusief extra informatie. De informatie wordt steeds geüpdatet naar de nieuwste kennis en techniek.

© Koninklijke Bouwend Nederland