Modelreglement

Tekenen voor veiligheid

Haast, stoer doen, gebrek aan kennis, eigenwijsheid of gewoon schijt aan de leiding… Aan timmerman René* zijn veiligheidsregels niet besteed. Afstand houden? Prima, maar dan wel na de schaft. Zaagbroek? Veiligheidsbril? Zekeren? Gehoorbescherming? René doet er niet aan: “Onzin. Ik ben toch niet van suiker?” En kom bij René ook niet klagen over schoonmaken van zijn werkplek of kabels op de grond. “Kijk gewoon uit je doppen!” Grote kans dat 'ie je niet eens hoort trouwens, met de radio zo hard aan. En zijn werkgever? Die werd daar behoorlijk zenuwachtig van.

Gevangenisstraf

De werkgever is verantwoordelijk voor de veiligheid en arbeidsomstandigheden. Hij moet (ingeleende) werknemers beschermen tegen ongevallen en beroepsziekten. Die zorgplicht gaan ver. Een werkgever moet niet alleen zorgen voor veilige spullen, maar ook dat werknemers zich aan de veiligheidsvoorschriften houden én dat zij persoonlijke beschermingsmiddelen gebruiken.

Doe je dat niet en gaat het mis, dan kan dat een vergoeding van alle schade ten gevolge van een bedrijfsongeluk betekenen, maar ook een boete of zelfs een gevangenisstraf. Na een bedrijfsongeval dat een 28-jarige man fataal werd, is een bedrijf bijvoorbeeld veroordeeld tot 60.000 euro boete, waarvan 20.000 voorwaardelijk. De directeur kreeg 216 uur taakstraf en drie maanden voorwaardelijk. Tegen de bedrijfsleider (COO) en de directeur (CEO) van een ander bedrijf werden na een bedrijfsongeluk gevangenisstraffen tot drie maanden – waarvan een maand voorwaardelijk – geëist. Zelfs al kom je niet voor de rechter, is het oppassen geblazen. Aan twee jaar loondoorbetaling bij ziekte kan een klein bedrijf zomaar onderdoor gaan.

dbmhv-3-arbo-211006-013110-blauw

Dwarsliggers moeilijk te weren

René bleef ondanks opmerkingen van de uitvoerder en alle toolboxen toch werken in de rommel en herrie en zonder zaagbroek. Toen dat uiteindelijk bij de directie duidelijk werd, wilde die hem dan ook zo snel mogelijk van de bouwplaats weren. Helaas duurde dat traject maanden: René werd ettelijke keren mondeling gewaarschuwd en er werden controles gepland waarbij hij steeds weer werd betrapt op het niet dragen van de PBM’s. Uiteindelijk kreeg hij een schriftelijke waarschuwing. Daarin stond dat hem bij een volgende weigering de toegang tot het werk kon worden ontzegd, en dat hij dan geen recht had op loon.

Problemen voorkomen met modelreglement

Een lang en moeizaam traject, dat voorkomen had kunnen worden met de overeenkomst Veiligheidsreglement van Bouwend Nederland. In deze modelovereenkomst staan de geldende veiligheidsregels én de sancties op het niet naleven daarvan. Zo open je om te beginnen het gesprek over gezond en veilig werken, door ondertekening committeert de werknemer zich bovendien aan de gemaakte afspraken. Het reglement is opgesteld in overleg met de Taskforce Veiligheid, met als doel om iedereen die de bouwplaats betreedt ook gezond en veilig weer te laten vertrekken.

“Uiteindelijk wil je dat een medewerker een helm draagt omdat hij gevaar loopt, niet vanwege een wettelijke verplichting. Maar je hebt ook een wettelijke n gezondheid aanbiedt.

dbmhv-3-arbo-211006-014801

Gratis download

De overeenkomst Veiligheidsreglement is gratis te downloaden voor leden van Bouwend Nederland, net als andere modelovereenkomsten die Bouwend Nederland in het kader van veiligheid en gezondheid aanbiedt.

Download hier

* René bestaat niet echt. Het verhaal van René is samengesteld op basis van verschillende waargebeurde gevallen bij verschillende bouwondernemingen.

© Koninklijke Bouwend Nederland