Virtual Reality

Aandacht in het onderwijs voor Veiligheid is letterlijk van levensbelang, maar niet iedereen op de bouwplaats leert makkelijk uit boeken of spreekt Nederlands. Gelukkig maakt de huidige technologie het mogelijk om op een andere wijze, namelijk taalarm en visueel,  aandacht te besteden aan Veiligheid. Hierbij wordt gebruik gemaakt van virtual reality (VR). Momenteel is er een projectgroep bezig om een VR-trainingsmodule te ontwikkelen en deze nieuwe trainingsmethodiek toegankelijk te maken voor alle bedrijven in de sector.

Met VR worden werknemers beter, sneller en op kosteneffectieve wijze getraind. Er wordt een fictieve bouwplaats gefilmd en daar laat je zien welke onveilige situaties er kunnen ontstaan. Een realistische 3D omgeving brengt werknemers op veilige wijze naar gevaarlijke situaties. Deze beelden worden eenmaal opgenomen, vervolgens zijn ze overal en op elk moment te gebruiken. Het enige wat je nog nodig hebt is een VR-bril. Door virtual reality technologie onderdeel te maken van een veiligheidstraining kunnen de werknemers zien en voelen welke impact gevaarlijke situaties hebben op praktijksituaties. Door deze bijna echte beleving komt het effect veel harder binnen. De eerste trainingsmodule krijgt het thema 'werken op hoogte'. Naar verwachting is deze module rond de zomer klaar. Via deze website blijven we je op de hoogte houden van de vorderingen.

Leerprojecten

Naar aanleiding van het instorten van de parkeergarage in Eindhoven heeft de Onderzoeksraad voor de Veiligheid de bouwsector aangeschreven om de veiligheid in de sector te verbeteren. Daarop hebben de directies van aangeschreven partijen het TOP-overleg Veiligheid in het leven geroepen. Vanuit dit TOP-overleg is aangegeven dat verbetering moet worden benaderd vanuit drie gebieden:

  • Constructieve veiligheid, door middel van het aanwijzen van een coördinerend constructeur;
  • Regie op veiligheid door het aanwijzen van een Regievoerder op een project; en
  • Versterken van het lerend vermogen.

De nadere uitwerking daarvan wordt gedaan door de Kerncoalitie Veiligheid. Hierin zijn vertegenwoordigd Bouwend Nederland, het Opdrachtgeversforum (overheidsopdrachtgevers), de Governancecode Veiligheid in de bouw, VNconstructeurs en NL Ingenieurs.  Daarbij is gekozen om een tiental (grotere) projecten als leerproject aan te merken, binnen welke projecten de drie verbeterthema’s vorm worden gegeven. Het doel is dat iedereen in de bouwsector leert van zowel dingen die goed gaan (de successen) als van dingen die niet goed gaan (de verbeterpunten) en dat iedereen die ervaringen ook gaat delen met anderen. Dus niet alleen eerstelijns leren (binnen een project), maar ook tweedelijns leren (tussen projecten onderling). Het zou mooi zijn dat in de toekomst er actief informatie wordt gezocht voordat een project van start gaat om te leren van eerdere ervaringen van anderen. De verwachting is dat dat een belangrijke versnelling kan geven aan de kwaliteit en veiligheid in de sector.

Heb je een bouwproject dat je wilt aanmelden als leerproject? Neem dan contact op met Clemens van den Enden.

© Koninklijke Bouwend Nederland