Bouwspraak

De bouwplaats of project locatie is tot op heden een van de meest onveilige werkplekken van Nederland. Helaas zit een ongeluk in een klein hoekje. Maar hoe voorkomen we deze ongelukken? Hoe zorgen we voor minder ongevallen op deze werkplek? Daarvoor is Bouwspraak in 2019 in het leven geroepen. Om deze simpele hand- en armgebaren tussen de oren te krijgen, is op 10 mei weer een twee jaar durende campagne gestart.

Wat is Bouwspraak ook alweer?

Veel ongevallen zijn te voorkomen door betere communicatie. Heldere en eenduidige communicatie is een uitdaging als je bedenkt dat werknemers vaak last hebben van omgevingslawaai. Daarnaast is Nederlands allang niet meer de enige taal op de bouwplaats of project locatie. En het bouwproces wordt steeds complexer. Steeds meer specialisten zijn op dezelfde plek tegelijk aan het werk. Bouwspraak is een universele ‘taal’ om de veiligheid in de bouw- en infrasector te vergroten. Door middel van simpele en herkenbare hand- en armgebaren kan iedereen op de bouwplaats of project locatie met elkaar communiceren. Lees ook het blog: Dit is waarom Bouwspraak onmisbaar is in het leven van een bouwvakker.

Nieuwe campagne

Om te zorgen dat Bouwspraak ook echt tussen de oren komt van iedereen die zich op een bouwplaats of project locatie bevindt, is op 10 mei een nieuwe campagne gestart. Het zwaartepunt komt te liggen bij twaalf korte komische video’s à la Sluipschutters, met een knipoog naar de werkelijkheid. De hoofdrollen in deze video's worden vertolkt door acteurs Leo Alkemade en Iliass Ojja. In de video’s zie je hoe Leo zijn best doet om Bouwspraak te leren, met wisselend succes en soms grote gevolgen. Hoewel de video’s bewust om te lachen zijn, om de aandacht te krijgen en vast te houden, is veiligheid op de bouwplaats of project locatie natuurlijk een serieuze zaak.

Met Bouwspraak bescherm je elkaar

Spraakverwarring en ruis op de lijn vanwege een lawaaiige omgeving blijken een cruciale rol te spelen in onveilige situaties. Daarom hebben de sectorpartijen de handen ineen geslagen en Bouwspraak ontwikkeld om meer veiligheid te creëren op bouwplaatsen en projectlocaties. Bouwspraak moet onderdeel worden van ieders vakmanschap. In de uitwerking van de verschillende arm- en handgebaren zie je dat deze zijn gemaakt om collega’s te waarschuwen, aan te sturen en/of te beschermen. Ze zijn bedoeld om elkaar snel en eenvoudig te attenderen op onveilige situaties. Denk bijvoorbeeld aan gebaren voor: Help, Stop, Naar achteren/voren of Gehoorbescherming. Lees meer over de verschillende hand- en armgebaren.

© Koninklijke Bouwend Nederland