Bewust Veilig-dag

Dit jaar vond de Bewust Veilig-dag vanwege de Tweede Kamerverkiezingen niet op de derde, maar op de vierde woensdag in maart plaats. Op 24 maart jl. werd de vijfde editie van deze 'Bewust Veilig-dag' georganiseerd. 

Tijdens de eerste editie werd op meer dan 2.000 verschillende werklocaties van 125 bedrijven stilgestaan bij de veiligheid op de werkvloer. In 2019 is het aantal deelnemende organisaties gestegen naar 400! Afgelopen jaar is deze dag op het laatste moment vanwege corona, afgelast. Daarom is er dit jaar gekozen voor een volledig digitaal programma zodat nog meer medewerkers, opdrachtgevers en ketenpartners kunnen meedoen. 

Waarom doen we dit?

Koninklijke Bouwend Nederland, Techniek Nederland, OnderhoudNL en Aannemersfederatie Nederland hebben de handen ineen geslagen om jaarlijks de Bewust Veilig-dag te organiseren. Wij willen dat iedereen aan het einde van de werkdag weer gezond en veilig thuis komt en aan het eind van zijn loopbaan gezond en fit met pensioen gaat. Dat is een gezamenlijk belang van alle partijen in de bouw- installatie- en onderhoudsbranche. Ongeacht of je nu uitvoerder, schilder, glaszetter, spuiter/straler, onderhoudsmedewerker, elektro- of verwarmingsmonteur, timmerman, machinist, vlechtwerker of opdrachtgever bent, samenwerken in een project of op een bouwplaats brengt nu eenmaal risico’s met zich mee. Het is ieders verantwoordelijkheid om deze risico's zo beperkt mogelijk te houden. Dat begint vaak bij bewustwording en dus aandacht besteden aan veilig en gezond werken. Daar is de Bewust Veilig-dag een mooi instrument voor.

Meedoen aan de Bewust Veilig-dag

Veiligheid is een breed onderwerp, het kan helpen om te focussen op specifieke zaken. Bedenk een manier waarop je deze risico's aan de orde wilt laten komen, niet alleen op de Bewust Veilig-dag, maar het hele jaar door. Je kunt kiezen voor een (digitale) toolboxmeeting maar denk ook eens aan een online demonstratie van een leverancier. Of houd een 'verkiezing van de veiligheidsheld'. Tijdens de Bewust Veilig-dag kon je meespelen met een digitale escape room, uiteraard geheel in het teken van veilig werken. Deze game kun je nog steeds (of nog eens) spelen. 

Naast deze escaperoom is er ook een Bewust Veilig-krant ontwikkeld. De krant is in zes talen uitgebracht (Nederlands, Engels, Duits, Pools, Roemeens, Turks) en bevat allerlei quizjes en weetjes over veiligheid. In de krant wordt ingezoomd op vier thema’s: werken op hoogte, werken langs de weg, werken met gevaarlijke stoffen en werken met elektriciteit. De Bewust Veilig-krant kun je ook nu nog downloaden, uitprinten en bijvoorbeeld in de keet leggen. De organisatie van de Bewust Veilig-dag stelt deze krant gratis ter beschikking.  

Bekijk ook de website van Bewust Veilig

© Koninklijke Bouwend Nederland